Familie erbij betrekken

Wanneer gehoorverlies wordt vastgesteld bij een kind, vraagt dit veel aandacht van zowel het kind als de ouders. Gehoorverlies heeft echter ook gevolgen voor de rest van de familie.

Thuis als een team werken

Zelfs wanneer uw kind een hoortoestel draagt, zal uw kind een gehoorbeperking blijven houden. Dit is een situatie waaraan uw familie en vrienden zich moeten aanpassen. Een kind met gehoorverlies opvoeden vergt heel wat geduld van alle familieleden. Het gezin moet als een team samenwerken en zich als geheel leren aanpassen.

De geboorte van een kind met gehoorverlies zal uw verwachtingen als ouder beïnvloeden. De situatie verschilt naargelang het uw oudste, middelste of jongste kind betreft, en afhankelijk van het leeftijdsverschil tussen hem en de rest van het gezin. Als uw kind met gehoorverlies een jongere zus of broer heeft, is het belangrijk dat hij de rol van “oudere” broer of zus kan vervullen, en dat deze niet wordt overgenomen door de jongere broer/zus omdat hij beter kan horen.

Omgaan met de emotionele reactie van broers of zussen: u kunt bijvoorbeeld familiebijeenkomsten organiseren om vragen te beantwoorden, belangrijke thema’s te bespreken, uw kinderen te helpen hun gevoelens te uiten, en op zoek te gaan naar positieve manieren om hen te helpen met hun emoties om te gaan.

Omgaan met de reactie van de vrienden van uw kinderen: u kunt de vrienden van uw kinderen thuis uitnodigen om te komen spelen. Een open en informatieve aanpak kan hen aanmoedigen om vragen te stellen waardoor ze het gehoorverlies van uw kind gemakkelijker zullen accepteren.

Lees meer over de omgeving en het sociale leven van het kind

Betrek grootouders en broers en zussen

De meeste kinderen met gehoorverlies worden geboren in families waarin het kind het enige of één van de weinige familieleden is met gehoorproblemen. Zowel de grootouders als de broers en zussen moeten op zoek gaan naar de meest geschikte manier om met het kind te communiceren.

Grootouders
Grootouders kunnen ook gehoorverlies hebben, maar dit is vaak leeftijdgerelateerd. Grootouders moeten begrijpen dat hun ervaringen heel verschillend kunnen zijn van die van hun kleinkinderen en niet vergeleken kunnen worden, noch in positieve noch in negatieve zin. Grootouders kunnen een goede ondersteuning bieden door positief en liefdevol met de situatie om te gaan en het kind op dezelfde manier te behandelen als de andere kleinkinderen.

Broers en zussen
Er wordt vaak vergeten dat ook broers en zussen zich moeten aanpassen wanneer bij een broer of zus gehoorverlies wordt vastgesteld. U moet optimistisch blijven en de kinderen informatie verstrekken over gehoorverlies en hoortoestellen. Ze kunnen te maken krijgen met opmerkingen van andere kinderen zoals “Waarom praat je broer zo raar?”, of “Wat zit er in zijn oren?” Help broers en zussen door hen te leren hoe ze deze vragen kunnen beantwoorden en zelf als rolmodel te fungeren.

 • Moedig ze aan om samen te spelen

  Net zoals kinderen van verschillende leeftijdsgroepen kunnen ook kinderen met een verschillend gehoorvermogen een beetje extra begeleiding nodig hebben om te leren samenspelen. Feliciteer hen met hun successen en onthoud dat uw horende kind geduld moet hebben maar ook eerlijke grenzen mag stellen.

 • Geef iedereen taken

  Het is wellicht gemakkelijker om uw horend kind om hulp te vragen bij het uitvoeren van bepaalde taken – vooral wanneer u haast heeft. Het kan meer tijd vergen om zaken uit te leggen maar toch kunnen alle kinderen huishoudelijke taken uitvoeren die aangepast zijn aan hun leeftijd.

 • Broers en zussen zijn geen tolken

  Laat uw horend kind niet als tolk optreden door hem te vragen wat er is gebeurd toen u even niet toekeek of hem aan tafel te roepen en te verwachten dat hij zijn slechthorend broertje of zusje gaat halen.

 • Waarom het gehoor van kinderen zo belangrijk is

  Kinderen gebruiken hun gehoor om te leren praten, lezen, en schrijven, en om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen.

 • Een kind met gehoorverlies grootbrengen

  Hoe u een evenwicht kunt vinden tussen uw beschermende en stimulerende rol om ervoor te zorgen dat uw kind ten volle van het leven kan genieten.

 • De omgeving en het sociale leven van het kind

  Het gehoor speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van sociale en communicatievaardigheden in uiteenlopende omgevingen.

 • Oticon hoortoestellen voor kinderen

  Ontdek onze hooroplossingen voor kinderen met een licht tot matig en ernstig tot zwaar gehoorverlies.