Tinnitus

Tinnitus komt verrassend veel voor — ongeveer 10% van de bevolking heeft er de hele tijd last van.

Hoewel er geen genezing voor tinnitus is, kunt u het beheersbaar maken of het effect ervan aanzienlijk verminderen. 

 

 

Wat is tinnitus?

Het kan een rinkelend, zoemend, sissend of bruisend geluid zijn en het kan tijdelijk of permanent zijn. Dit geluid in uw oren of binnenin uw hoofd is uniek voor u.

Naar schatting heeft 90% van de mensen met tinnitus ook last van een zekere mate van gehoorverlies, hoewel ze dit misschien niet beseffen. Tinnitus gaat vaak gepaard met gehoorverlies, het is echter geen ziekte. Tinnitus is een symptoom dat door veel dingen veroorzaakt kan worden en zelfs zonder enige duidelijke aanleiding kan beginnen. Het kan echter een grote impact hebben en tot stress, angst, woede en slaapgebrek leiden. De eerste stap om controle over uw tinnitus te krijgen is een professional raadplegen, zodat u samen een behandelplan kunt vinden dat voor u werkt.

De vele oorzaken van tinnitus

Tinnitus kan ontstaan tussen het middenoor en de hersenen en kan continu of onderbroken, tijdelijk of chronisch zijn .

Het is nog steeds onzeker hoe tinnitus begint, maar het kan het gevolg zijn van diverse oorzaken, net als gehoorverlies. Het kan zich echter ook zonder duidelijke aanleiding voordoen.

 • Blootstelling aan luide geluiden
 • Het natuurlijke verouderingsproces
 • Plotselinge harde geluiden
 • Letsel aan hoofd en nek
 • Een reactie op medicijnen
 • Emotionele stress
 •  

  Meer informatie over de oorzaken van gehoorverlies

  Tinnitus en de hersenen

  Geluidsgolven verplaatsen zich door de gehoorgang naar het midden- en binnenoor. De haarcellen in het binnenoor helpen de geluidsgolven om te zetten in elektrische
  signalen die vervolgens naar de hersenen worden geleid. De hersenen zetten de signalen om in nuttige informatie zodat u de geluiden die u hoort kunt interpreteren. 

   

  Dus wat creëert deze perceptie van geluid wanneer er geen geluid is?

  Hoewel de oorzaken blijken te variëren, vermoeden experts dat tinnitus in veel gevallen het gevolg is van schade aan de haarcellen in het binnenoor. Experts denken dat de hersenen de verminderde signalen van het oor soms verkeerd interpreteren waardoor er een perceptie van geluid is — tinnitus — dat er in werkelijkheid niet is. U dient altijd eerst een arts of hoorzorgprofessional te raadplegen als u last heeft van symptomen van tinnitus.

  Leer hoe BrainHearing uw manier van horen verandert

  Neem contact op met een hoorzorgprofessional

   

  Kan ik mijn tinnitus behandelen?

  Er zijn vele manieren om uw tinnitus onder controle te krijgen en de invloed ervan op uw leven te verminderen, hoewel uw tinnitus niet volledig over kan gaan. Iedereen heeft een unieke beleving van tinnitus. Een hoorzorg professional kan u helpen uw specifieke symptomen te beheersen met een combinatie van voorlichting, counselling en geluidstherapie.

  Geluidstherapie verlicht de symptomen van tinnitus

  Het luisteren naar geluiden kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het beheersen van uw tinnitus. Het toevoegen van aangename geluiden aan de geluiden die u al hoort kan het effect van tinnitus verminderen door te helpen uw aandacht te richten op de geluiden die u wilt horen, in plaats van het geluid in uw hoofd. Net als een viool waar een klassiek orkest aan toegevoegd wordt. Het geluid van de viool is nog steeds waarneembaar, maar het valt niet echt op.

  Leer meer over Tinnitus SoundSupport

  Hoortoestellen die verlichtende geluiden afspelen

  Oticon-hoortoestellen kunnen u helpen controle over uw tinnitus te krijgen door een breed scala aan verlichtende geluiden af te spelen, zoals witte ruis en kalmerende geluiden die op de oceaan lijken. Met Oticon-hoortoestellen kunt u de geluiden in uw hoortoestellen discreet bedienen met de Oticon Companion-app voor iPhone en Android.

  U kunt de geluiden aanpassen totdat ze de verlichting geven die u nodig hebt, waar u ook bent. Bovendien kunt u draadloos alternatieve verlichtende opties voor tinnitus streamen, zoals uw favoriete muziek, audioboeken, podcasts of zelfs ontspanningsgidsen.

  Meer informatie over Oticon-hoortoestellen

  Zie hoe Jesper omgaat met tinnitus (Engelstalig)

  [iframe data-category-consent="cookie_cat_marketing" data-consent-src="//wdh.23video.com/12841282.ihtml/player.html?token=13fbbcd1a3ef4f731c766f162b14c65e&source=embed&photo%5fid=13968040" width="900" height="655" frameborder="0" border="0" scrolling="no" allowfullscreen="1" mozallowfullscreen="1" webkitallowfullscreen="1" gesture="media"][/iframe]

  Discrete en handige bediening van verlichtende geluiden

  Met de Oticon Companion app kunnen gebruikers van Oticon hoortoestellen hun verlichtende geluiden voor tinnitus eenvoudig en discreet aanpassen.

  Lees meer

  Download de Oticon Companion app

  Download_on_the_App_Store_Badge_US-UK_135x40android

  Apple, het Apple logo, iPhone, iPad en iPod touch zijn handelsmerken van Apple Inc., gedeponeerd in de VS en andere landen. App Store is een dienstmerk van Apple Inc. Android, Google Play en het Google Play logo zijn handelsmerken van Google LLC.

  • Hoe ons gehoor werkt

   We horen met onze hersenen – niet met onze oren. Leer meer over het natuurlijke hoorproces

  • Tinnitus

   Wat is tinnitus, waarom hebben sommige mensen er last van, en wat kunt u doen om de symptomen te verlichten

  • Hulp vragen

   Wat te doen als u tekenen van gehoorverlies opmerkt, en de zoektocht naar de juiste oplossing.

  • Vind een hoorzorgprofessional

   Een hoorzorgprofessional kan uw gehoor testen en de behandeling adviseren die het beste bij u past