Hoe maakt u uw oren schoon

...en waarom u geen wattentaafjes zou moeten gebruiken

Veel mensen vinden het fijn als hun oren schoon aanvoelen - en het schoonmaken kan prettig zijn! Maar wist u dat het eigenlijk niet echt nodig is uw oren schoon te maken? En het is zeer zeker niet nodig om iets in uw gehoorgang te stoppen.

Gebruikt u wattenstaafjes?

Of misschien noemt u ze wattenstokjes. Hier zijn enkele adviezen die deskundigen over de hele wereld allemaal zouden moeten geven:

STOP NU METEEN MET HET GEBRUIK VAN WATTENSTAAFJES!

Het is echt geen goed idee. Als u iets in uw gehoorgang stopt bestaat de kans dat u het oorsmeer en ander vuil verder naar binnen duwt. Hierdoor kan voorkomen worden dat geluid uw trommelvlies op effectieve wijze bereikt.

Er is echter nog veel meer aan de hand.

Oorsmeer wordt geproduceerd in de gehoorgang en werkt zichzelf op een natuurlijke manier naar buiten. Als u het er verder duwt, gaat het dieper dan bedoeld.

Het transporteert dan bacteriën naar een plek waar de huid heel dun en kwetsbaar is. Alhoewel wattenstaafjes zacht lijken, schuren ze over de gevoelige huid diep in uw gehoorgang.

Bovendien loopt u het risico uw trommelvlies te scheuren.

Hoe verwijder ik oorsmeer?

U verwijdert het niet. Uw oren zijn ontworpen om oorsmeer op natuurlijke wijze af te voeren. Een van de belangrijkste functies van oorsmeer is het opvangen van alles wat vreemd is en uw oor binnendringt en dit dan uit de gehoorgang af te voeren. Het is een essentieel onderdeel van het zelfreinigend proces van uw oren, dat als een transportband functioneert.

 • De huid in uw gehoorgangen groeit in één richting, namelijk naar buiten. Dit betekent dat het oorsmeer, huidschilfers en alles dat in het oorsmeer vast is komen zitten, naar buiten afvoert

 • Kauwen en geeuwen helpt bij het op natuurlijke wijze verplaatsen van het oorsmeer door de gehoorgang naar buiten

 • In het algemeen maken onze oren net zoveel oorsmeer aan als dat zij nodig hebben
 • Tips om zelf uw oren schoon te maken
 • Stop geen voorwerpen in uw oren die kleiner zijn dan uw elleboog

 • Gebruik een washandje om oorsmeer dat uit uw buitenoor komt, af te vegen

 • Breng een bezoek aan uw dokter als u denkt dat u een oorsmeerprop heeft

 • Raadpleeg een uw hoorzorg specialist, huisarts (primaire zorgverlener) of apotheker/drogist als u denkt dat uw oren schoongemaakt moeten worden door een specialist

Kan ik het gewoon wat weghalen met een wattenstaafje?

Door een voorwerp in uw gehoorgang te steken is de kans groot dat u het oorsmeer verder uw oren induwt. Oorsmeer wordt alleen aangemaakt in het buitenste derde deel van het oor. Voorwerpen waarmee u het verder kunt duwen – naar binnen in de richting van het trommelvlies waar het oor zichzelf niet schoonmaakt – is erg gevaarlijk.

 • U loopt het risico het oorsmeer verder te duwen dan de 'transportband' die het weer naar buiten zou moeten brengen, zodat het daar vast blijft zitten
 • Wattenstaafjes kunnen de huid van de gehoorgang beschadigen — met name in de diepere, gevoeligere gedeelten — zodat er infectie van bacteriën kan ontstaan
 • Door oorsmeer verder naar binnen te duwen kan de gehoorgang verstopt raken en dit kan leiden tot gehoorverlies. U loopt ook het risico het trommelvlies te scheuren met het wattenstaafje

Maar ik wil graag schoon zijn en vrij van oorsmeer!

Oorsmeer is noodzakelijk. Onze gehoorgangen zijn ontworpen om oorsmeer aan te maken omdat het een integraal onderdeel is van de manier waarop onze oren functioneren. Het is natuurlijk, volstrekt normaal en iedereen heeft het nodig. Oorsmeer is nuttig om meerdere redenen.

 • Oorsmeer creëert een plakkerige barrière die voorkomt dat vreemde objecten binnendringen, waaronder bacteriën en schimmelinfecties van de gehoorgang en het trommelvlies
 • Het houdt dode haren, huid en stof vast, en voert dit vervolgens uit uw oor af
 • Oorsmeer helpt schimmel- en microbiële infecties in de gehoorgang te voorkomen, omdat het zuur is*
 • Het smeert de gehoorgang zodat uw oren niet zullen jeuken

 

*Hanger, 1992

Oké, dus we hebben wat oorsmeer nodig. Maar kan er teveel zijn?

Soms produceren onze oren meer oorsmeer:

 • Hoortoestel- en hoofdtelefoongebruikers kunnen last hebben van de opbouw van overtollig oorsmeer omdat de apparaten hun oren verstoppen en zodoende het natuurlijke verloop van het oorsmeer belemmeren
 • Bij sommige mensen is de oorsmeerproductie hoger dan gemiddeld — het kan in de familie zitten*
 • Als uw oren geïrriteerd zijn omdat u er voorwerpen ingestoken heeft om ze te schoon te maken, kan het even duren tot ze opnieuw een evenwichtig niveau van oorsmeerproductie hebben opgebouwd

 *Hanger, 1992

Als u denkt dat uw oren te veel oorsmeer produceren, of dat uw oren verstopt zitten, neem dan contact op met uw arts, hoorzorgprofessional of apotheker/drogist.

Ga op zoek naar de dichtstbijzijnde hoorzorgprofessional

 • Hoe goed hoort u?

  Denk aan deze alledaagse luistersituaties en hoe ze u beïnvloeden. Deze korte vragenlijst kan helpen inzicht te geven in uw gehoor en of u een professionele beoordeling van uw gehoor wilt laten uitvoeren. Begin de test.

 • Bescherm uw gehoor

  Lawaai-geïnduceerd gehoorverlies is het enige soort gehoorverlies dat we kunnen voorkomen. Hier leest u waarom het gebeurt — en hoe het voorkomen kan worden.

 • Een beter gehoor - Wat kan ik doen?

  Als u gehoorproblemen hebt, loont een bezoek aan de hoorzorgprofessional de moeite. Een consult neemt niet veel tijd in beslag en is pijnloos. Ontdek hoe het werkt bij een hoorzorgprofessional.

 • Vind een hoorzorgprofessional

  Een hoorzorgprofessional kan uw gehoor testen en de behandeling adviseren die het best bij u past