Waarom het gehoor van kinderen zo belangrijk is

Onze taalontwikkeling begint vanaf de geboorte. Dus hoe vroeger het gehoorverlies wordt vastgesteld en hoe vroeger het wordt behandeld, hoe beter. De combinatie van onze ondersteuning met de beste hoortoestellen, hulpmiddelen en technieken stelt de toekomst van uw kind veilig.

Het belang van geluid

De blootstelling aan klanken is zeer belangrijk voor het leerproces van de taal. De kinderen pikken woorden op uit hun omgeving. Het gehoorvermogen is echter niet alleen belangrijk voor de taalontwikkeling van uw kind. Hun luistervaardigheden zijn eveneens van grote invloed op de ontwikkeling van hun lees- en schrijfvermogen, en hun sociale talenten.

De kinderen moeten de spraak en zichzelf duidelijk kunnen horen om de eigen gesproken taal te kunnen ontwikkelen. Wanneer uw kind een gehoorverlies heeft, zal zijn taalontwikkeling vaak trager verlopen. Kinderen met gehoorverlies worden in verschillende fasen van hun leven, vanaf de kindertijd, gedurende de schooljaren en ook later, geconfronteerd met uitdagingen. Hun gehoorverlies zal hun leven anders beïnvloeden tijdens de overgang van een leven in de veilige thuishaven naar een zelfstandig leven in uitdagende omgevingen op school, in de sportclub of tijdens andere buitenschoolse activiteiten.

Niet alleen power, maar ook empowerment

Hoewel gehoorverlies in de oren plaatsvindt, is het reële effect in de hersenen merkbaar. Het is het auditieve centrum van de hersenen dat het geluid begrijpelijk maakt. De hersenstructuren moeten worden gestimuleerd om zich volledig te kunnen ontwikkelen. De oren vangen geluiden op en sturen signalen naar de hersenen waar ze worden verwerkt zodat u de betekenis ervan begrijpt. 

De Oticon hoortoestellen met unieke BrainHearing™ technologie voorzien de hersenen van uw kind van het duidelijkst mogelijke signaal om het beste uit hun gehoor te halen.

De hoortoestellen met BrainHearing™ technologie – ondersteunen de taalontwikkeling van uw kind:

De hersenen ontwikkelen zich naarmate uw kind groeit

Veel ouders denken dat de hoortoestellen het gehoor van hun kind zullen herstellen. Dat is helaas niet het geval. Ze kunnen wel de levenskwaliteit van uw kind verbeteren en zijn essentieel voor het leerproces. Dankzij de moderne technologie kunnen de kinderen al van hoortoestellen worden voorzien tijdens de eerste cruciale weken of maanden na de geboorte.

We leren ons hele leven. Zodra we geboren worden begint ons leerproces. We observeren en imiteren onze ouders, familie en vrienden. Ook wanneer we al naar school gaan, een baan krijgen en een actief leven leiden, blijven we bijleren. Kinderen met gehoorverlies kunnen net zo’n volledig en productief leven leiden als goedhorende kinderen. Ze hebben alleen extra begeleiding nodig bij het leren

De eerste stap naar het gebruik van hoortoestellen
De kinderen moeten kunnen afstemmen op de spraakgeluiden in hun omgeving om hun verbale taal te kunnen ontwikkelen en verrijken. Het is van essentieel belang om zoveel mogelijk te horen tijdens de wakkere uren. Net zoals u vertrouwt op licht om in vertrouwen rond te stappen en alle activiteit rondom u volledig te begrijpen en ervan te genieten, vertrouwt uw kind op zijn hoortoestel om zoveel mogelijk van zijn omgeving te begrijpen en zijn taalvaardigheid zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Ondersteunt de ontwikkeling van essentiële hersenstructuren
Zelfs kinderen met een minimaal gehoorverlies kunnen voordeel hebben van hoortoestellen omdat het versterkte geluid de auditieve centra van de hersenen stimuleert en doet groeien. Deze hersenstructuren ontwikkelen zich het best wanneer een kind bijzonder jong is. Dit is zeer belangrijk voor de woordenschat van het kind: De woordenschat van het kind kan verviervoudigen tussen zijn eerste en tweede verjaardag. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk met een hoortoestel te beginnen.

Duidelijke communicatie

Kinderen met gehoorverlies moeten dicht bij de spreker gaan staan om wat wordt gezegd goed te kunnen horen en begrijpen. U kunt uw kind op veel manieren steunen in het dagelijks leven en hen helpen om hun spraak beter te begrijpen en ontwikkelen met behulp van een paar basisregels.

Tijdens het communiceren gebruiken we veel meer dan alleen gesproken taal. We gebruiken onze handen, lichaamstaal en gelaatsuitdrukkingen. Uw kind moet heel wat inspanningen leveren om horende mensen bij te kunnen houden, besteed dus extra aandacht aan duidelijke communicatie en let op deze 3 basisregels. U kunt deze communicatietips ook delen met uw kind. Met de hulp van zijn leerkracht kan uw kind ze gebruiken om voor zichzelf op te komen op school.

  • Zorg dat uw gezicht zichtbaar is

    Wanneer uw gezicht goed is verlicht, kan uw kind uw gelaatsuitdrukkingen beter zien en liplezen. Leun dus niet met uw gezicht op uw hand of verschuil uzelf niet achter de krant terwijl u praat.

  • Spreek duidelijk

    Spreek duidelijk en in een normaal tempo en denk eraan dat er geen reden is om te schreeuwen. Als uw kind u niet begrijpt, kunt u beter de zin anders formuleren dan hem gewoon nog eens te herhalen.

  • avoid-background-noise

    Vermijd achtergrondgeluiden

    Probeer achtergrondgeluid te vermijden terwijl u praat. Schakel de televisie uit en sluit de ramen. U kunt dichter bij uw kind gaan zitten zodat hij u beter hoort of een rustiger plekje opzoeken.

Andere communicatietechnieken

Soms is een raadpleging van een taaltherapeut of het aanleren van andere communicatietechnieken relevant. Deze technieken omvatten liplezen, duidelijke spraak, cued speech en gebarentaal. Lees meer over deze technieken in de sectie ‘Ondersteuning’.

  • Van baby tot peuter (0-3 jaar)

    Als uw kind een gehoorverlies heeft, hangt zijn vermogen om zijn spraak te ontwikkelen in grote mate af van de passende verzorging vanaf het allereerste begin.

  • Kleuter (van 3 tot 6 jaar)

    De ontwikkeling van sociale vaardigheden in een lawaaiige kinderopvang kan een hele uitdaging zijn voor kleuters met gehoorverlies.

  • Scholier (6-12 jaar)

    Een klaslokaal is een uitdagende luistersituatie. Leer meer over oplossingen en methodes om uw kind te ondersteunen.

  • Van tiener tot volwassene (12+)

    Oplossingen voor tieners en jongvolwassenen en hoe u als ouder hen kunt ondersteunen als een goede mentor.