Scholier (6-12 jaar)

De eerste schooldag van onze kinderen is een belangrijke dag. Het is de start van een opwindend avontuur in een voortdurend veranderende omgeving met nieuwe mensen. Er wordt veel aandacht aan prestaties en concentratie besteed – zelfs wanneer de luisteromgeving niet optimaal is.

Vrienden maken, leren en evalueren

Scholieren worden voortdurend geëvalueerd maar ze evalueren ook zichzelf. Succes of falen maakt dat ze zich competent of ontoereikend voelen. Ze worden zich meer bewust van hun gehoorverlies en schamen zich misschien voor hun hoortoestellen.

Vrienden worden steeds belangrijker tijdens de schooljaren en kinderen vergelijken zichzelf met anderen om hun eigen identiteit te ontwikkelen. Sommige kinderen worden het slachtoffer van pesten en het risico bestaat dat uw kind zijn of haar behoefte aan hoortoestellen tot een minimum zal beperken, omdat ze de aandacht niet op zichzelf willen vestigen.

Erken hun gevoelens
Reageer niet te emotioneel op het moment dat bij uw kind de diagnose gehoorverlies wordt gesteld. Luister naar en erken de gevoelens van uw kind en verzeker hem ervan dat zijn gehoorverlies geen belemmering vormt voor gezonde relaties of leerprestaties.

Respecteer de behoefte aan privacy
Een kind met gehoorverlies grootbrengen vereist enkele aanpassingen in het gezin. In deze levensfase heeft uw kind privacy nodig – maar uw kind moet u nog wel kunnen horen wanneer u hem roept om te komen eten of voor een familieactiviteit.

In het klaslokaal

Een actief en lawaaierig klaslokaal is een uitdagende situatie waarin uw kind de stem van de leerkracht moet verstaan en zich op het leerproces moet concentreren. Kindvriendelijke technologieën kunnen uw kind helpen om te genieten van het leerproces en hun volledige potentieel te bereiken.

Op school moet uw kind zijn woordenschat maximaliseren, maar zich ook concentreren op alle andere vakken in het curriculum. Moderne scholen verwachten van kinderen dat ze meerdere taken tegelijkertijd kunnen uitvoeren.

Kinderen moeten computers gebruiken, begrijpen wat de leerkracht zegt en ernaar handelen, en in groepen werken. Bovendien krijgen ze de mogelijkheid om deel te nemen aan sport- en buitenschoolse activiteiten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat uw kind over de juiste, kindvriendelijke hooroplossing beschikt.

EduMic is een microfoon voor in het klaslokaal die speciaal is gemaakt voor leren

EduMic is een externe microfoon die de stem van de leerkracht draadloos overbrengt naar de hoortoestellen van uw kind. Dit maakt het tot een ideale partner in luidruchtige klaslokalen en zalen, en op het sportveld als de leerkracht wat verder weg kan zijn.

Meer informatie over EduMic

Geef uw kind alle kansen

Hoortoestellen
Zorg ervoor dat uw kind zelf in staat is de hoortoestellen schoon te maken en te onderhouden en andere apparatuur te gebruiken. Door uw kind deze verantwoordelijkheden te geven moedigt u hem aan om op een verantwoorde manier met zijn gehoorverlies om te gaan en het hoortoestel te dragen.

Communicatie
Zorg ervoor dat uw kind zich op zijn gemak voelt bij het bepleiten van zijn luister- en leerbehoeften en in staat is om communicatiestoringen te verhelpen. Vanwege hun evaluatieve gedrag in dit stadium kan het zijn dat ze liever niet de aandacht op zichzelf vestigen. Bespreek manieren waarop ze om hulp kunnen vragen zonder de aandacht te trekken. Gebruik deze communicatietips om over goede communicatie- en luisteromgevingen te praten.

Hoorzorgprofessional
Zorg er tijdens het bezoek aan de hoorzorgprofessional voor dat uw kind betrokken wordt bij de beslissing over zijn hoortoestellen, bijvoorbeeld bij de keuze van de kleur en accessoires, en geef uw kind de tijd om rustig met de hoorzorgprofessional over zijn gevoelens te praten. Uw kind is de deskundige op het gebied van zijn behoeften, gevoelens en ervaringen – laat hem dat weten.

Voorlichting van anderen
Het enige “andere” kind zijn op school is niet gemakkelijk. In deze levensfase luistert uw kind eerder naar zijn leeftijdsgenoten dan naar u. U kunt hierop inspelen en in uw buurt op zoek gaan naar een informele groep van kinderen met gehoorverlies waar hij lid van kan worden. Uw hoorzorgprofessional kan u informatie verschaffen over dergelijke groepen.

Bezoek ‘Ondersteuning voor ouders'

Volgende fase: Van tiener tot volwassene (12+)

Kinderen met gehoorverlies worden in verschillende fasen van hun leven, vanaf de kindertijd, gedurende de schooljaren en ook later, geconfronteerd met uitdagingen. De kinderen leren en evolueren op een andere manier en hun behoeften moeten voortdurend worden opgevolgd. Elk nieuw zelfconcept en elke nieuw geleerde vaardigheid leidt tot nieuwe gedragingen. Mis de signalen niet en geef hen de nodige ondersteuning!

Wanneer uw kind een tiener wordt, is hij hard op weg naar volwassenheid. Uw kind kan zich soms verward of overdonderd voelen door zijn rol en gevoelens. Het is tijd dat u ze leert loslaten. Zorg ervoor dat ze in staat zijn om op een verantwoorde en onafhankelijke manier met hun gehoorverlies om te gaan.

Meer lezen

  • Een kind met gehoorverlies grootbrengen

    Hoe u een evenwicht kunt vinden tussen uw beschermende en stimulerende rol om ervoor te zorgen dat uw kind ten volle van het leven kan genieten.

  • De omgeving en het sociale leven van het kind

    Het gehoor speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van sociale en communicatievaardigheden in uiteenlopende omgevingen.

  • Waarom het gehoor van kinderen zo belangrijk is

    Kinderen gebruiken hun gehoor om te leren praten, lezen, en schrijven, en om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen.

  • Oticon hoortoestellen voor kinderen

    Ontdek onze hooroplossingen voor kinderen met een licht tot matig en ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies.