Boys in class

Scholier
(6-12 JAAR)

De eerste schooldag van onze kinderen is een belangrijke dag. Het is de start van een opwindend avontuur in een voortdurend veranderende omgeving met nieuwe mensen. Er wordt veel aandacht aan prestaties en concentratie besteed – zelfs wanneer de luistersituatie niet optimaal is.

Vrienden maken, leren en evalueren

Scholieren worden voortdurend geëvalueerd maar ze evalueren ook zichzelf. Successen en mislukkingen zorgen ervoor dat ze zich ofwel bekwaam of ongeschikt voelen. Ze worden zich meer bewust van hun gehoorverlies en schamen zich voor hun hoortoestellen.

Vrienden worden steeds belangrijker gedurende de schooltijd en kinderen spiegelen zich af aan anderen om hun eigen identiteit te ontwikkelen. Sommige kinderen worden het slachtoffer van pesten en het risico bestaat dat uw kind de noodzaak van het hoortoestel minimaliseert om de aandacht niet op zich te vestigen.

Erken hun gevoelens
Reageer niet te emotioneel op het moment dat bij uw kind de diagnose gehoorverlies wordt gesteld. U moet naar uw kind luisteren wanneer het zijn gevoelens uit en hem ervan verzekeren dat zijn gehoorverlies geen belemmering vormt voor gezonde relaties of leerprestaties.

Respecteer de behoefte aan privacy
Een kind met gehoorverlies grootbrengen vereist enkele aanpassingen in het gezin. In deze levensfase heeft uw kind privacy nodig – maar uw kind moet u nog wel kunnen horen wanneer u hem roept om te komen eten of voor een familieactiviteit.

Scholier

Een actief en lawaaiig klaslokaal is een uitdagende situatie waarin het kind de stem van de leerkracht moet verstaan en zich op zijn leerproces moet concentreren. De kindvriendelijke technologieën staan garant voor een succesvolle leerervaring.

Uw kind moet op school niet alleen zijn woordenschat verrijken maar ook alle andere lessen kunnen volgen. Moderne scholen verwachten van de kinderen dat ze meerdere taken tegelijkertijd kunnen uitvoeren. Ze moeten computers gebruiken, begrijpen wat de leerkracht zegt en ernaar handelen en in groepen werken. Bovendien krijgen ze de mogelijkheid om deel te nemen aan sport en buitenschoolse activiteiten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat uw kind over de juiste, kindvriendelijke hooroplossingen beschikt.  FM-systemen en ConnectLine enerzijds en uw ondersteuning anderzijds, zijn zowel tijdens als na de schooluren van cruciaal belang.

Technologieën die uw kind ondersteunen

 • Hoortoestellen

   VoicePriority technologie helpt uw kind om spraak beter te verstaan in veeleisende klassituaties.

 • FM-systemen

  Een gepersonaliseerd FM-systeem registreert de stem van de leerkracht van uw kind en stuurt deze draadloos door naar de FM-ontvanger van uw kind waardoor uw kind in lawaaiige klaslokalen toch spraak kan horen.

 • boy gaming

  ConnectLine

  In deze levensfase spelen de digitale media een zeer belangrijke rol in het leven van het kind. Dankzij ConnectLine kan het kind in verbinding staan met de wereld die hem omringt door films te zien, smartphones te gebruiken en met vrienden te gamen.

Children being helped by teacher

Geef uw kind alle kansen

Hoortoestellen
Zorg ervoor dat uw kind zelf in staat is om zijn hoortoestel schoon te maken en te onderhouden en andere apparatuur te gebruiken zoals ConnectLine en FM-systemen. Door uw kind deze verantwoordelijkheden te geven moedigt u hem aan om op een verantwoorde manier met zijn gehoorverlies om te gaan en zijn hoortoestel te dragen.

Communicatie
Zorg ervoor dat uw kind weet hoe over zijn luister- en leerbehoeften te praten en onderbrekingen van de verbinding te herstellen. Vanwege hun evaluatieve gedrag is het mogelijk dat ze liever niet de aandacht op zich vestigen. Bespreek manieren waarop ze om help kunnen vragen zonder de aandacht te trekken. Gebruik deze communicatietips om samen over goede communicatie en luistersituaties te praten.

Hoorzorgprofessional
Zorg er tijdens het bezoek aan de hoorzorgprofessional voor dat uw kind betrokken wordt bij de beslissing over zijn hoortoestellen, bijvoorbeeld bij de keuze van de kleur en accessoires, en geef uw kind de tijd om rustig met de hoorzorgprofessional over zijn gevoelens te praten. Uw kind is de deskundige op het gebied van zijn behoeften, gevoelens en ervaringen – laat hem dat weten.

Voorlichting van anderen
Het enige “andere” kind zijn op school is niet gemakkelijk. In deze levensfase luistert uw kind eerder naar zijn leeftijdsgenoten dan naar u. U kunt hierop inspelen en in uw buurt op zoek gaan naar een informele groep van kinderen met gehoorverlies waar hij lid van kan worden. Uw hoorzorgprofessional kan u informatie verschaffen over dergelijke groepen.

Bezoek ‘Ondersteuning voor ouders'

Volgende fase: Van tiener tot volwassene (12+)

Kinderen met gehoorverlies worden in verschillende fasen van hun leven, vanaf de kindertijd, gedurende de schooljaren en ook later, geconfronteerd met uitdagingen. De kinderen leren en evolueren op een andere manier en hun behoeften moeten voortdurend worden opgevolgd. Elk nieuw zelfconcept en elke nieuw geleerde vaardigheid leidt tot nieuwe gedragingen. Mis de signalen niet en geef hen de nodige ondersteuning!

Wanneer uw kind een tiener wordt, is hij hard op weg naar volwassenheid. Uw kind kan zich soms verward of overdonderd voelen door zijn rol en gevoelens. Het is tijd dat u ze leert loslaten. Zorg ervoor dat ze in staat zijn om op een verantwoorde en onafhankelijke manier met hun gehoorverlies om te gaan.

Meer lezen

 • Een kind met gehoorverlies grootbrengen

  Hoe u een evenwicht kunt vinden tussen uw beschermende en stimulerende rol om ervoor te zorgen dat uw kind ten volle van het leven kan genieten.

 • De omgeving en het sociale leven van het kind

  Het gehoor speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van sociale en communicatievaardigheden in uiteenlopende omgevingen.

 • Waarom het gehoor van kinderen zo belangrijk is

  Kinderen gebruiken hun gehoor om te leren praten, lezen, en schrijven, en om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen.

 • Oticon hoortoestellen voor kinderen

  Ontdek onze hooroplossingen voor kinderen met een licht tot matig en ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies.