Van tiener tot volwassenen (12+ jaar)

Tijdens de overgang van kind naar volwassene, zal uw tiener steeds meer tijd buitenshuis, in veranderende omgevingen doorbrengen: school, sportzalen, bars, bij vrienden thuis, enz. Ze moeten zich verbonden voelen met hun vrienden en de wereld. Al deze veranderingen en situaties maken hooroplossingen noodzakelijk.

“Wie ben ik?”, stemmingswisselingen en hechte vriendschappen

Aan het einde van de kindertijd, wanneer de overstap naar de wereld van de volwassenen wordt gemaakt, zult u een verandering opmerken in de persoonlijkheid en het gedrag van uw kind. Ze zullen steeds meer tijd buitenshuis doorbrengen en hun beste vrienden worden belangrijker dan ooit.

In deze jaren zijn de hersenen van uw kind nog steeds aan het groeien en is hun centrale auditieve systeem nog niet volledig ontwikkeld. Ze kunnen zich overdonderd en verward voelen. Hun vermogen om hun rol te bepalen hangt af van hun succes in de vorige ontwikkelingsfase. Uw tiener begint uw regels en waarden in twijfel te trekken, evenals die van de maatschappij. Ze zullen minder met u willen delen omdat ze meer belang zullen hechten aan hun privacy en vrijheid. Dit kan u bang maken. U beseft immers dat u niet langer in staat bent ze te beschermen.

Uitdagingen en hoe u kunt helpen

Doel van deze fase is uw zoon of dochter te laten uitgroeien tot een competente taalgebruiker die plannen kan maken, kan communiceren en goede complexe, sociale vaardigheden heeft.

Hoortoestellen

Het is van groot belang dat de tiener of jongvolwassene gedurende deze periode zo min mogelijk wordt geconfronteerd met misverstanden en misvattingen door gebruik te maken van goed ontwikkelde vaardigheden om conclusies te trekken en deze juist toe te passen.Om dit te waarborgen is het van essentieel belang dat ze de hoortoestellen altijd dragen – u kunt echter steeds minder controleren wat uw kind wel en niet doet. Tijdens deze individualiseringsperiode begint uw tiener zich steeds meer zorgen te maken over zijn looks en uiterlijk. Ze willen cool zijn, net zoals hun vrienden. Uw tiener kan het gebruik van de hoortoestellen weigeren of hun gebruik beperken. Deze situaties houden een reëel risico in maar kunnen worden verholpen met discrete hoortoestellen.

Ze moeten en willen aan verschillende activiteiten deelnemen in omgevingen waar veel achtergrondgeluid aanwezig is – cafés, concerten en feestjes. In dergelijke omgevingen zullen de hoortoestellen hen helpen om zich te concentreren en om spraak van geluid te onderscheiden. Laat hen tegen het einde van deze fase de hoortoestellen beoordelen. Hoortoestellen voor tieners met BrainHearing technologieTM zijn een grote steun voor jonge tieners en voor volwassenen zijn er ook geavanceerde oplossingen voor zowel matig als zeer ernstig gehoorverlies.

Verbinden maken met de digitale wereld

Nu een groot deel van de identiteit van een tiener online wordt ontwikkeld, is het essentieel om ervoor te zorgen dat ze gemakkelijk toegang hebben tot media en informatie

Audio streamen naar hoortoestellen
U kunt Oticon Bluetooth®-hoortoestellen verbinden met vele andere elektronische apparaten. Vervolgens kunt u uw hoortoestellen gebruiken als een hoogwaardige hoofdtelefoon. U kunt handsfree bellen en draadloos geluid van de tv, stereomuziek, videogesprekken, podcasts, audioboeken en meer streamen. Met onze gratis hoortoestel-app – Oticon ON – kunt u het volume van uw hoortoestel aanpassen, van programma wisselen, het batterijniveau controleren en nog veel meer – met slechts één tik van uw vinger.

Meer informatie over het verbinden van Oticon-hoortoestellen


Een microfoon voor in het klaslokaal die speciaal is gemaakt voor leren - Edumic
EduMic is een externe microfoon die de stem van de leerkracht draadloos overbrengt naar de hoortoestellen van uw kind. Dit maakt het tot een ideale partner in luidruchtige klaslokalen en zalen, en op het sportveld als de leerkracht wat verder weg kan zijn.

Meer informatie over EduMic

Het nest verlaten

Is uw kind klaar om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor zijn leven – en zijn gehoorverlies?

Richting geven
Weldra is het tijd om uw kind te laten gaan. Het is belangrijk dat rekening wordt gehouden met het recht van de jongvolwassene om zelf keuzes te maken over zijn leven. Uw rol is nu anders: u bent geen “autoriteit” meer die verantwoordelijk voor ze is, maar “een mentor” aan wie ze advies kunnen vragen. Verwijs ze door naar informatie en bronnen over volwassenen met gehoorverlies.

Begeleid
Voordat uw jongvolwassene vertrekt, moet u er zeker van zijn dat hij in staat is om zorg te dragen voor zijn gehoorverlies en apparatuur, en dat hij zelf afspraken kan maken met de hoorzorgprofessional.