Ons gehoor

Ons gehoor is het enige zintuig dat voortdurend actief is – zelfs als we slapen.

Ons gehoor is belangrijk

Ons dagelijks leven en onze levenskwaliteit kunnen worden beïnvloed door gehoorverlies. 

Ons gehoor voorziet ons voortdurend van cruciale informatie, laat ons emoties ervaren en roept herinneringen op. Ons gehoor is belangrijk:

Op het werk:

 • Deelnemen aan vergaderingen 
 • Telefoneren 
 • Gesprekken volgen in een drukke  kantoortuin

Bij sociale aangelegenheden:

 • Kletsen met vrienden
 • Deelnemen aan een gesprek tijdens een diner in een restaurant
 • Praten met de kleinkinderen
 • Telefoneren
 • Samen tv-kijken 

Voor onze eigen veiligheid:

 • Wanneer we langs drukke wegen lopen
 • Om geluiden te kunnen horen die waarschuwen voor een mogelijk gevaar zoals sirenes en andere verkeerssignalen
 • Om te kunnen reageren op een noodkreet

Tijdens het leren:

 • Zodat het mogelijk is om een hoge mate van concentratie te behouden zonder daarvoor grote inspanning te hoeven leveren
 • Zodat we kunnen communiceren met docenten
 • Zodat we in staat zijn om informatie nauwkeurig te registreren

U hoeft niets meer te missen: muziek, lachende kinderen, lieve woordjes van een geliefd persoon... u hoort het allemaal. Of wat dacht u van de rustgevende natuurgeluiden: het avondlied van een merel, het geruis van de wind door herfstbladeren, de golven op het strand of de knisperende geluiden van een gezellig kampvuur?

Hoe ons gehoor in zijn werk gaat

We hebben twee oren en hersenen om mee te horen. En dat is niet voor niets.

Natuurlijk gehoor
Een gezond gehoorsysteem kan zowel lage (een bas of het verkeer) als hoge (een viool of kwetterende vogels) tonen herkennen. In technische termen betekent dit frequenties tussen ongeveer 20 en 20.000 Hertz. Bovendien kan het ook zeer zachte tonen (het gezoem van een mug) en extreem harde geluiden (het startgeluid van een straalmotor) verwerken. Deze klanken komen overeen met volumes tussen 0 en meer dan 120 decibel.

Het verstaan van spraak
Onze hersenen zijn uitermate geschikt voor het verstaan van spraak in al zijn verschillende facetten en in elke situatie. Wanneer we in een café zitten, telefoneren of een lezing bijwonen, filteren onze hersenen de irrelevante geluiden om zich te focussen op de geluiden die we moeten horen. Dankzij deze vaardigheid kunnen we ons op één instrument in een symfonieorkest concentreren of aan een intiem gesprek in een luidruchtige omgeving deelnemen.

Ruimtelijk horen
Onze hersenen horen geluiden op 360º rond ons hoofd – ongeacht de hoek. Onze hersenen kunnen een onderscheid maken tussen voor en achter, boven en onder. Daardoor weten we waar het geluid vandaan komt, hoe groot de kamer is en of er zich een obstakel in de buurt bevindt.

Hoe horen werkt

De anatomie van het oor

"Hello"

Auditory
canal
Eardrum
Hammer
Anvil
Stirrup
Eardrum
Nerve fibres
Cochlea
Back

The brain

Once impulses are sent to the breain, it processes the data so that we can select waht is relevant to the situation and follow it.

The inner ear

Processing begins in the inner ear and sound waves are transformed into electrical impulses. The snail-shaped cochlea is filled with fluid, sound waves cause this fluid to move and the movement is picked up by the sensory cells which send the electrical impulses to your brain.

The middle ear

Three tiny bones and the eardrum make up the middle ear. The hammer, the anvil and the stirrup. The stirrup is actually the smallest bone in your body. They work together to amplify sound waves.

The outer ear

Ever wondered why an ear is shaped as it is? The shape of your ear ensures that sound waves are captured and directed through the auditory cancl into your eardrum.

De hersenen werken hard

Velen weten dat het op sommige plekken een uitdaging kan zijn om een gesprek te volgen, zoals in een druk restaurant. De reden hiervoor is dat de spraak is opgebouwd uit een groot aantal verschillende klanken, samengebracht in een zeer snelle stroom. Onze hersenen prioriteren en organiseren deze geluiden continu voor ons.

Wat betreft het gehoor, is het wellicht verrassend te horen dat de hersenen harder werken dan de oren. Dit is de reden waarom het in rumoerige omgevingen, zoals in een druk restaurant, erg frustrerend kan zijn om een gesprek te volgen. Zelfs mensen die geen gehoorverlies hebben, kunnen dit moeilijk vinden. Normaal gesproken zijn uw hersenen in staat om alle informatie waarop u uw aandacht richt, door middel van een cognitief proces te sorteren. Kort gezegd: de hersenen organiseren de geluidsomgeving, selecteren de gewenste bron en volgen die. De hersenen van mensen met gehoorverlies moeten echter veel harder werken om het geluid te begrijpen omdat de van de oren ontvangen input veel zachter, minder gedetailleerd en/of onduidelijk is.

Sommige letters worden beter verstaan dan anderen
De medeklinkers met een hoge toon, zoals f, s en t, worden eenvoudig overstemd door de luide klinkers met een lage toon, zoals een a, o en u. Mensen met een gehoorverlies klagen vaak dat ze anderen wel horen praten maar niet verstaan wat ze zeggen.

Wat is gehoorverlies

Als het oor alsmaar wordt blootgesteld aan harde geluiden, kunnen de kleine haarcellen van het binnenoor op een gegeven moment beschadigd raken. Dit kan tot permanent gehoorverlies leiden.

Lees verder

 • Hoe ons gehoor werkt

  We horen met onze hersenen – niet met onze oren. Leer meer over het natuurlijke hoorproces

 • Hulp vragen

  Wat te doen als u tekenen van gehoorverlies opmerkt, en de zoektocht naar de juiste oplossing

 • Tinnitus

  Wat is tinnitus, waarom hebben sommige mensen er last van, en wat kunt u doen om de symptomen te verlichten

 • Vind een hoorzorg professional

  Een hoorzorg professional kan uw gehoor testen en de behandeling adviseren die het beste bij u past