Houd uw oren gelukkig op

oudejaarsavond

De klok tikt en we tellen af naar het nieuwe jaar, de spanning stijgt en explodeert vervolgens met een spectaculair vuurwerk.

Voor hoortoestelgebruikers en alle anderen die nog laat buiten zijn om het nieuwe jaar in te luiden, is het van essentieel belang om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Pas op! Vuurwerk is net zo luid als geweerschoten

Een paar goede knallen maken deel uit van het plezier, maar al dat ontploffende vuurwerk en rotjes kunnen gemakkelijk boven de 120 dB uitkomen – ver boven het veilige niveau van 85 dB. U kunt al gehoorverlies oplopen door slechts een paar minuten dichtbij ontploffend vuurwerk te staan. Zorg er dus voor dat u op een veilige afstand blijft.

Bereid uw hoortoestellen voor op lawaai

Hoortoestelgebruikers kunnen hun geprogrammeerde instellingen aanpassen voor lawaaireductie, of een lager volume in hun muziekinstellingen selecteren. Als hun toestellen deze functie niet hebben, kunnen geluidsreducerende oorbeschermers helpen. Ze kunnen ook overwegen hun hoortoestellen helemaal uit te zetten. 

Overweeg het dragen van (betaalbare!) oorbeschermers

Experts zijn het er over eens dat langdurige blootstelling aan lawaai boven 85 decibel gevaarlijk is. Zorg ervoor dat u gehoorbescherming draagt als het vuurwerk een tijdje zal duren of als u er dichtbij zult staan of als u ook maar enige twijfels heeft. Er is gelukkig niet zoveel nodig om uw oren te beschermen. Schuimrubberen oordopjes zijn goedkoop, eenvoudig en gemakkelijk verkrijgbaar bij een drogist. Zij kunnen het geluidsniveau tot 35 decibel verminderen. Controleer de instructies op de verpakking.

Kleine oren hebben speciale bescherming nodig

Als het te luid is voor u, dan is het zeker te luid voor hen. Kinderoren zijn gevoeliger dan oren van volwassenen en kwetsbaarder voor de gevaren van hard lawaai. Gehoorverlies heeft ook een diepgaander effect op kinderen omdat het hun cognitieve ontwikkeling negatief kan beïnvloeden. Koop oordopjes voor de kinderen bij uw drogist of oorbeschermers bij een bouwmarkt.

keep-ears-warm-and-working-well

Houd uw oren warm en zorg ervoor dat ze goed blijven werken

Wanneer we buiten zijn in de kou van het middernachtelijke uur, stroomt er minder bloed naar onze oren. Omdat dit de kans op oorinfectie vergroot is het dus niet meer dan logisch om ze goed in te pakken met oorwarmers of oorbeschermers. Eigenlijk is het het beste om uw hele lichaam warm te houden; een verkoudheid kan de kans op gehoorverlies ook tijdelijk vergroten.

Hoortoestellen worden aangetast door de kou

We staan niet iedere nacht buiten in de kou. Dus als uw familieleden hoortoestellen dragen, controleer dan of de toestellen erop zijn voorbereid zodat u allemaal volop van de gelegenheid kunt genieten. Koude temperaturen verkorten de levensduur van de batterij. Het is dus een goed idee om reservebatterijen bij u te hebben.

Geef uw gehoor rust op nieuwjaarsdag

Na al dat luide vuurwerk hebben uw oren tijd nodig om te herstellen – uit de buurt van lawaaiige omgevingen. Experts raden aan dat u uw oren na luide gebeurtenissen minstens 16 uur rust geeft. Langer is zelfs nog beter. Als u uw oren geen 16 uur rust geeft, vergroot dit de kans op permanent gehoorverlies.

Ga op zoek naar de dichtstbijzijnde hoorzorg professional

 • Hoe goed hoort u?

  Denk aan deze dagelijkse luistersituaties en hoe ze op u van invloed zijn. Deze korte vragenlijst kan u meer inzicht geven in uw gehoor en u er misschien toe aanzetten een professionele beoordeling van uw gehoor te laten uitvoeren. Start de test.

 • Bescherm uw gehoor

  Lawaaidoofheid is het enige soort gehoorverlies dat we kunnen voorkomen. Ontdek waarom het gebeurt — en hoe het vermeden kan worden.

 • Een beter gehoor - Wat kan ik doen?

  Als u gehoorproblemen hebt, loont een bezoekje aan de hoorzorg professional de moeite. Een consult neemt niet veel tijd in beslag en is pijnloos. Ontdek hoe het werkt.

 • Vind een hoorzorg professional

  Een hoorzorg professional kan uw gehoor testen en de behandeling adviseren die het beste bij u past