Bescherm uw gehoor

Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies gebeurt door overmatige gehoorschade van het gehoormechanisme in het binnenoor. Harde geluiden beginnen hun reis van een bepaalde bron, zoals een pistool, een explosie of muziek van erg krachtige luidsprekers, en reizen door de lucht, door het oor en gaan daar flink tekeer.

Kent u Quasimodo nog? Bellen zo groot als die van de Notre Dame zouden de meeste gevoelige mensen verwoed doen grijpen naar een paar oordopjes. Maar het zijn niet alleen de megageluiden die de schade veroorzaken. Herhaalde blootstelling aan harde geluiden doen dat ook. Wanneer geluid een bepaald niveau ontstijgt, worden de zenuwuiteinden in het binnenoor vernietigd. Als dit herhaaldelijk gebeurt, raken de zenuwuiteinden zodanig beschadigd dat ze niet meer kunnen worden hersteld, en bent u uw gehoor voorgoed kwijt.

Wanneer wordt geluid gevaarlijk? 

Als vuistregel geldt dat u in de volgende situaties in de gevarenzone zit:

  • Als u over achtergrondgeluid moet schreeuwen om uzelf verstaanbaar te maken

  • Als het geluid pijn aan uw oren doet of ze doet suizen

  • Als u het moeilijk vindt gedurende meerdere uren te horen nadat u het geluid hoort

Wat ons gehoor beschadigt, is de intensiteit en de duur van geluid. Geluid wordt in decibel (dB) gemeten, waarbij 0 het zwakste geluid is dat het menselijk oor kan waarnemen en waarbij 180 het lawaai is dat een raket maakt tijdens lancering in de ruimte. In ons dagelijks leven ligt een normaal gesprek op een niveau van 60 dB, een grasmaaier op 90 dB, een kettingzaag op 100 dB, een hard rockconcert op 115 dB en een straalmotor op 140 dB. Veel experts zijn van mening dat voortdurende blootstelling aan meer dan 85 decibel vragen om moeilijkheden is. Hoe langer u bent blootgesteld aan een hard geluid en hoe dichter u erop zit, des te groter is het risico op beschadiging.

 

Gehoorbeschadiging op jonge leeftijd

Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies is niet alleen voorbehouden aan volwassenen. Recente studies tonen een alarmerende toename aan van deze aandoening onder tieners. Er is bewijs dat harde rockmuziek (en muziek die direct via koptelefoons in de oren wordt geblazen) in dit geval de primaire boosdoeners zijn. In extreme gevallen kan geluid ruisende oren tot gevolg hebben. Deze aandoening heet tinnitus en wordt veroorzaakt door schade aan de gehoorzenuw. Vaak gaat het om permanente schade. Veel vijftigers die met rock-'n-roll zijn opgegroeid, merken nu de gevolgen van door lawaai veroorzaakt gehoorverlies of tinnitus. Gelukkig zijn hoortoestellen steeds effectiever in de aanpak van hun concrete behoeften en hopelijk zijn wetenschappers op een dag in staat zeer doeltreffende middelen te vinden in de strijd tegen tinnitus.

Wat kunt u doen om problemen te voorkomen?

Het antwoord is simpel: overbelast’uw oren niet! En als u dat wel doet, draag dan oorbeschermers — ’oordopjes of volledige gehoorkappen voor zware toepassingen. Draag ze als u in een omgeving met te veel lawaai werkt. Draag ze wanneer u elektrisch gereedschap of andere lawaaierige apparatuur gebruikt. Draag ze wanneer u op jacht gaat of wanneer u een motor of andere lawaaierige voertuigen berijdt. Gehoorbeschermers zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten en kunnen zelfs op maat worden gemaakt. Uw plaatselijke gehoorspecialist kan u op dit gebied waarschijnlijk adviseren.

Een gehoorspecialist zoeken

  • Controleer uw gehoor

    U denkt dat u aan gehoorverlies lijdt? Zet de eerste stap en vul deze korte beoordeling in

  • Hulp vragen

    Wat te doen als u tekenen van gehoorverlies opmerkt, en de zoektocht naar de juiste oplossing.

  • Tinnitus

    Wat is tinnitus, waarom hebben sommige mensen er last van, en wat kunt u doen om de symptomen te verlichten

  • Ga op zoek naar een hoorzorgprofessional

    Een hoorzorgprofessional kan uw gehoor testen en de behandeling bedenken die het best bij u past