Neem een goede start en ontdek hoe het voelt om opnieuw te horen

In het begin zullen verschillende geluiden veel luider klinken dan voordat u hoortoestellen droeg en zult u veel meer aandacht aan uw omgeving besteden dan gewoonlijk. U zult ook geluiden ontdekken die u al lange tijd niet meer gehoord heeft. Dit is normaal en betekent niet dat het volume van uw toestel te hard staat. Uw hersenen hebben zich echter aan het lagere volume aangepast en moeten nu opnieuw aan het originele niveau wennen. 

Het lijkt een beetje op het naderen van een overweg. in het begin hoort u iedere trein die passeert, maar na 'n tijdje ontdekken uw hersenen welke geluiden niet belangrijk zijn en worden deze weggefilterd.

Nuttige tips voor een soepele start
met hoortoestellen:


1. Draag ze gedurende het grootste deel van de dag. Onregelmatig gebruik zal niet het volledige profijt opleveren 

2. Gebruik ze in rustige omgevingen, en tijdens één-op-één gesprekken thuis. 

3. Luister naar de radio of tv – luister eerst naar reportages, commentatoren spreken over het algemeen immers duidelijker. Schakel dan over op andere programma’s. 

4. Gebruik ze in meer lawaaierige omgevingen zoals naast drukke wegen of in uw lokale supermarkt. 

5. Gebruik de telefoon. Vergeet niet bij het telefoneren de telefoonhoorn schuin tegen uw slaap te houden en de hoorn lichtjes over uw oor dichtbij de microfoon van uw toestel te positioneren. Op deze manier voorkomt u het fluitende geluid in de hoortoestellen en creëert u de beste gesprekscondities.

Vervolgafspraak

Uw gehoorspecialist zal waarschijnlijk een vervolgafspraak maken om uw hoortoestellen precies af te stemmen. Zo kan hij ze aanpassen aan uw gehoor en levensstijl. Dit is tevens een goede gelegenheid voor u om vragen te stellen en hem op de hoogte te brengen van eventuele problemen. We raden u aan u te laten begeleiden door een familielid of vriend. Ze kunnen vanuit hun perspectief waardevolle informatie leveren over uw gehoor.

Tips voor onderweg

De eerste keer dat u op restaurant gaat of met een groep op uitstap gaat is voor velen een hele uitdaging. Maar mettertijd zal dit beter gaan.

 • Bioscoop of theater

  Bel op voorhand en vraag of de zaal is uitgerust met een ringleidingsysteem of ander hoorhulpmiddel waarop u uw hoortoestellen kunt aansluiten.

 • Restaurants en bars

  Reserveer een tafel in een rustige zone, ver van de ingang en de keuken waar kelners in en uit lopen. Ga met uw rug naar het lawaai zitten.

 • Seminars of conferenties

  Probeer op tijd te komen en een plaatsje vooraan te bemachtigen. Geneer u niet de spreker te vragen om een microfoon te gebruiken.

Wist u dat?

U kunt uw hoortoestellen verbinden met uw telefoon, TV, en andere applicaties, en het geluidsvolume regelen. 

Bezoek de rubriek Ondersteuning.

Uw hoortoestellen goed onderhouden.

Uw hoortoestellen krijgen het soms zwaar te verduren, denk maar aan vuil en oorsmeer. Volg de volgende richtlijnen om ze in goede conditie te houden.

Reinig uw hoortoestellen iedere dag en verwijder oorsmeer. Gebruik nooit huishoudelijke schoonmaakmiddelen of water. Gebruik een droge doek en een borsteltje. U kunt uw gehoorspecialist om informatie vragen over droogkits en andere reinigings- en droogmiddelen.

Leer meer over de reiniging. 
Stel uw hoortoestellen niet bloot aan vocht, hitte, chemicaliën en stoten om hun effectiviteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid te garanderen.

Leer hoe uw hoortoestellen met zorg te behandelen.
Gebruik het oorsmeerbeschermingssysteem en de instrumenten om het opgehoopte oorsmeer dagelijks te verwijderen. Vraag uw gehoorspecialist naar het specifieke oorsmeerbeschermingssysteem in uw hoortoestel en hoe het vervangen kan worden.

Leer hoe het oorsmeerfilter te vervangen.

In de rubriek ‘Ondersteuning’ vindt u meer informatie en instructievideo’s over het gebruik en het onderhoud van uw hoortoestellen.

Opgelet: Houd uw hoortoestellen buiten bereik van kinderen en huisdieren!

Batterijen van hoortoestellen kunnen gevaarlijk zijn als ze door kinderen of huisdieren worden ingeslikt. Neem contact op met uw arts of een dierenarts als per ongeluk een batterij of hoortoestel is ingeslikt.

 • Gehoor

  Wist u dat ons gehoor het enige zintuig is dat nooit slaapt?

 • Verbinden met toepassingen

  Hoortoestellen verbinden met verschillende apparaten zoals uw tv of telefoon met behulp van ConnectLine.

 • Downloads en Ondersteuning

  Video's en instructies zoeken over hoe alle hoortoestellen en accessoires van Oticon worden gebruikt.

 • Vind een audicien

  Een audicien kan uw gehoor testen en de behandeling adviseren die het best bij u past.