De omgeving en het sociale leven van het kind

Goed ontwikkelde luistervaardigheden zijn belangrijk – niet alleen voor de taalontwikkeling van uw kind maar ook voor de ontwikkeling van de sociale vaardigheden van uw kind. Het gebruik van de hoortoestellen is essentieel voor de uitbouw van een sociaal netwerk. Sommige kinderen weigeren echter om hun hoortoestellen te dragen. Ze zijn bang omwille van hun beperking niet aanvaard te worden in bepaalde sociale groepen.

De sociale vaardigheden van uw kind ondersteunen

Kinderen met gehoorverlies zijn meestal in staat om sociaal om te gaan met kinderen zonder gehoorverlies. Het vermogen van uw kind om zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen zal afhangen van zijn leeftijd, de mate van gehoorverlies, het moment van de diagnose, de behandeling en, uiteraard, zijn personaliteit.

Kinderen met gehoorverlies kunnen zich buitengesloten voelen omdat ze subtiele signalen niet altijd herkennen of een persoon die om aandacht vraagt niet altijd opmerken en daardoor niet in staat zijn op een gepaste manier te reageren. En daarom zijn de juiste hoortoestellen, hulpmiddelen en technieken zo belangrijk. Het is dan ook zeer belangrijk dat de personen in de omgeving van uw kind worden opgeleid en leren hoe te communiceren.

“Wat zijn die dingen in je oren?”

Alle kinderen willen “normaal” zijn en geaccepteerd worden in een sociale groep – koste wat kost. Sommige kinderen lossen dit acceptatieprobleem op door hun hoortoestellen uit te doen en zich te gedragen alsof ze alles verstaan.

Het is mogelijk dat uw kind het gebruik van de hoortoestellen weigert of beperkt om er “normaal” uit te zien. Het is eveneens mogelijk dat ze het moeilijk vinden op school om hulp te vragen omdat ze de aandacht niet willen trekken. Naarmate uw kind groeit, is het normaal dat ze meer naar hun leeftijdsgenoten beginnen te luisteren en wat u zegt in twijfel trekken. Als ouders kunnen we onze kinderen niet altijd beschermen tegen pijnlijke situaties. We kunnen hun gevoelens wel erkennen, hen ervan verzekeren dat ze het goed doen en hen ervan overtuigen dat het gebruik van de hoortoestellen zeer belangrijk is - altijd. Uw kind aanmoedigen om de hoortoestellen met BrainHearingTM technologie te dragen kan bijdragen aan de acceptatie van het gebruik. Uw kind wordt zich immers bewust van de grote voordelen: stimulatie van de hersenen om te leren, onderscheiding van geluiden en spraakherkenning.

Oefen antwoorden

Help uw kind om antwoorden te formuleren op vragen of opmerkingen over zijn hoortoestellen. Betrek andere familieleden bij het zoeken naar oplossingen voor het leggen van contacten.

Neem contact op met andere gebruikers

Uw kind zal veel profijt halen uit het contact met andere gebruikers van hoortoestellen. In hun buurt zullen ze zich “normaal” voelen en krijgen ze de mogelijkheid om ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen. Vraag uw omgeving of hoorzorgprofessional om hulp. Dit kan ook sociale media en blogs omvatten.

Geef uw kind alle kansen

Moedig uw kind aan om op een verantwoorde manier met zijn gehoorverlies om te gaan. Dit is essentieel om hen te motiveren hun hoortoestel te dragen. Betrek hen bij de zorg voor het materiaal en leer hen voor zichzelf op te komen.

Licht anderen in

Nodig de vrienden van uw kind thuis uit en laat hen vragen stellen. U kunt ook de leerkracht voorstellen om een themadag rond ‘horen’ te organiseren of een hoorzorg professional op school uit te nodigen voor een gesprek over gehoorverlies.

Sociale contacten leggen – grote groepen

Sociale activiteiten zoals een etentje met de familie, feestjes en bijeenkomsten zijn vaak bijzonder uitdagend en vermoeiend voor een kind met gehoorverlies. Hoortoestellen met BrainHearing technologie kunnen uw kind helpen om spraak van achtergrondgeluid te onderscheiden, zich te focussen op wat er wordt gezegd en vermijden vervelende feedback tijdens omhelzingen.

Naar school gaan

Op school wordt het concentratievermogen van de kinderen niet alleen op de proef gesteld door de informatie die de leerkracht geeft, maar ook door het achtergrondgeluid en de akoestiek van het klaslokaal. Voor een kind met gehoorverlies is de uitdaging nog veel groter.

Zelfs met hoortoestellen is het niet altijd gemakkelijk om de spraak op te vangen in een druk klaslokaal. De FM-technologie is ontworpen om kinderen met gehoorverlies en goedhorende kinderen met luisterproblemen te helpen om de gevolgen van afstand en lawaai te overwinnen, zodat ze de stem van de leerkracht zo goed mogelijk kunnen opvangen. Als voor een FM-systeem wordt gekozen moet de leerkracht een microfoon dragen die zijn stem opvangt en het spraaksignaal rechtstreeks naar het oor van het kind stuurt. De flexibele, hoogwaardige oplossingen helpen niet alleen om de leerkracht maar ook klasgenoten en audiomateriaal van digiborden en andere audioapparatuur in het schoollokaal, luid en duidelijk te verstaan.

Verbinding maken met de grotere wereld

Kinderen gebruiken digitale apparaten voor vele aspecten van het leven. Ze videochatten met familie, praten via hun telefoons, volgen mediapresentaties op school, luisteren naar muziek, kijken televisie en spelen computerspellen, om er slechts enkele te noemen.

Om uw kind te helpen verbinding te laten maken met de digitale wereld, kunt u uw hoorzorg professional vragen om u kennis te laten maken met ConnectClip. Deze veelzijdige microfoonaccessoire maakt handsfree bellen en streamen van stereogeluid mogelijk en het werkt als een externe microfoon. Met dit ene draadloze apparaat kunt u uw kind helpen op dezelfde golflengte als hun leeftijdsgenoten te komen.

Ontdek ConnectClip

 • Waarom het gehoor van kinderen zo belangrijk is

  Kinderen gebruiken hun gehoor om te leren praten, lezen, en schrijven, en om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen.

 • Een kind met gehoorverlies grootbrengen

  Hoe u een evenwicht kunt vinden tussen uw beschermende en stimulerende rol om ervoor te zorgen dat uw kind ten volle van het leven kan genieten.

 • U staat er niet alleen voor.

  Communities, andere online hulpmiddelen en tips voor het gebruik van het hoortoestel.

 • Oticon hoortoestellen voor kinderen

  Ontdek onze Oticon Opn Play™ hoortoestellen voor kinderen.